Η UBS προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για την Ελλάδα το 2023, παρά τους κινδύνους

Αισιόδοξη η UBS για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023, αν και κρούει τον κώδωνα για καθυστερήσεις και φυσικές καταστροφές.
UBS

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ακολουθεί θετική πορεία ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS. Παρά την αδυναμία που παρουσιάζουν οι δείκτες της Ευρωζώνης, όπως οι PMI και Ifo, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,5% για το 2023. Αυτή η επίδοση καταδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερα αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2024

Στην ίδια έκθεση, η UBS εκτιμά ότι το 2024 θα είναι έτος δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κυρίως λόγω της βελτίωσης στην είσπραξη φόρων. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από την πρόσφατη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο για τα έτη 2024 και 2025 προβλέπεται να υπερβεί τον στόχο του 2,1%, όπως αυτός έχει καθοριστεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας.

Αυτό αντανακλάται στην πρόσφατη επί τα βελτίω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2024 και το 2025 έναντι του στόχου του 2,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Επιπλέον, η τράπεζα προβλέπει περαιτέρω μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (GGB), γεγονός που ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτή η τάση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μοχλό για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας και να επιδράσει θετικά στη γενικότερη οικονομική της προοπτική.

Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η επιβεβαίωση της UBS για την ισχυρή θέση των ελληνικών τραπεζών. Μετά τα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2024, η τράπεζα διατηρεί τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Παρά την αισιοδοξία, η UBS επισημαίνει ορισμένους σημαντικούς κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών, η τράπεζα αναφέρει την πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, τις φυσικές καταστροφές που ενδέχεται να πλήξουν την παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση και διανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που εξελιχθούν αρνητικά.