Σημαντικό ορόσημο κατέγραψε η κατηγορία των ενεργά διαχειριζόμενων χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) παγκοσμίως, με το συνολικό ενεργητικό να φτάνει το 1 τρισ. δολάρια στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ETFGI, η ενίσχυση αυτή οφείλεται σε πιο ευνοϊκούς κανονισμούς και σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σε αντίθεση με τα παθητικά διαχειριζόμενα ETF, τα ενεργά ETF δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες που επιβάλουν την παρακολούθηση ενός δείκτη. Οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων προσαρμόζουν ενεργά τις επενδύσεις τους, επιδιώκοντας να ξεπεράσουν τους δείκτες αναφοράς όπως ο S&P 500, ο Nasdaq 100 και ο Russell 1000 Growth Index. Η πρώτη εισαγωγή ενός ενεργά διαχειριζόμενου ETF έγινε το 2008 από την Bear Stearns.
Παρά τη μικρή αναλογία τους σε σχέση με το σύνολο των ETF (μόλις 7% της παγκόσμιας αγοράς), τα ενεργά ETF έχουν προσελκύσει το 30% των συνολικών εισροών την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με δηλώσεις του Matthew Bartolini, επικεφαλής της SPDR Americas Research στο State Street Global Advisors.
Οι παράγοντες που ώθησαν την αύξηση των ενεργών ETF
Ένας από τους βασικούς παράγοντες της εκρηκτικής ανόδου των ενεργών ETF ήταν η ρύθμιση του 2019, γνωστή ως «κανόνας ETF». Αυτή η νομοθετική κίνηση απλοποίησε τη διαδικασία έγκρισης των ενεργών ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, οδηγώντας σε αύξηση του ενεργητικού περίπου δέκα φορές από το 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα του ETF.com. Από τις 31 Αυγούστου 2024, τα ενεργά ETF παρουσίασαν ετήσια αύξηση 42%.
Αυτή η διευκόλυνση των κανονισμών προκάλεσε την καινοτομία, ενθαρρύνοντας τους εκδότες να δημιουργήσουν νέα προϊόντα για να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν από απλά ETF όπως το BlackRock Large Cap Value ETF έως εξειδικευμένα προϊόντα όπως το AdvisorShares Vice ETF, που επενδύει σε εταιρείες από τις βιομηχανίες αλκοόλ, καπνού και κάνναβης.
Κίνδυνοι και προκλήσεις στην αγορά ενεργών ETF
Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλα τα ενεργά ETF την ίδια επιτυχημένη πορεία. Το Ark Innovation ETF, για παράδειγμα, που σημείωσε εντυπωσιακή απόδοση 152% το 2020, υποχώρησε κατά 23% το επόμενο έτος και σημείωσε απώλεια 9,74% το 2024, σε σύγκριση με κέρδος 20% του S&P 500.
Σύμφωνα με έκθεση της Morningstar, το 75% του ενεργητικού των ενεργών ETF ελέγχεται από τους 10 μεγαλύτερους εκδότες, ενώ το κατώτερο 50% των ενεργών μετοχικών ETF κατέχει μόλις το 3% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων. Όπως σημειώνει ο αναλυτής Jack Shannon, ETF που βασίζονται σε «παλιομοδίτικες» επιλογές μετοχών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων, κάτι που αποδεικνύει ότι η επιτυχία των ενεργών ETF δεν είναι δεδομένη.