Πτώση τιμών πετρελαίου λόγω αβεβαιότητας στην αγορά και γεωπολιτικών εντάσεων

Με απώλειες έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το αμερικανικό και το παγκόσμιο πετρέλαιο, με την Κίνα να παραμένει στο επίκεντρο της αδύναμης ζήτησης.
Πτώση τιμών πετρελαίου λόγω αβεβαιότητας στην αγορά και γεωπολιτικών εντάσεων

Με απώλειες ολοκλήρωσε την εβδομάδα το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, καθώς η πιθανή αύξηση των προμηθειών από τη Σαουδική Αραβία επισκίασε τις κινήσεις της Κίνας να ενισχύσει την οικονομία της. Ο δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψε πτώση 5% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης Brent υποχώρησε σχεδόν 4%. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπως η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό, οι τιμές δεν αντέδρασαν έντονα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, μεταφέροντας την από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο, γεγονός που παραμένει αβέβαιο αν θα υλοποιηθεί. Οι αναλυτές εκτιμούν πως, λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, οι παραγωγοί μπορεί να καθυστερήσουν εκ νέου τις αυξήσεις.

“Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πως ο πόλεμος δεν επηρεάζει τις τιμές, επειδή δεν έχει υπάρξει πραγματική αναστάτωση”, σχολίασε ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, μιλώντας στο CNBC.

Η πορεία της Κίνας και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Το ξεπούλημα που σημειώθηκε στις αγορές διέγραψε τα κέρδη που είχαν καταγραφεί νωρίτερα, λόγω των ανακοινώσεων της Κίνας για νέα μέτρα οικονομικής τόνωσης. Ωστόσο, η ήπια ζήτηση στην Κίνα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγορά πετρελαίου.

Αυτό που κυριαρχεί στην αγορά είναι η αδυναμία στην Κίνα. Η μισή παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα τελευταία χρόνια προερχόταν από την Κίνα, αλλά αυτή η ανάκαμψη δεν έχει υλοποιηθεί

Οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως από τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της Κίνας, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, κάτι που αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα.