Η ελληνική αγορά μπύρας βρίσκεται σε θετική πορεία, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να παρουσιάζουν βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παρά την παγκόσμια μείωση κατανάλωσης. Η αυξητική τάση ευνοείται από τον καλό καιρό, καθώς και από την ενίσχυση που προσφέρουν ο Τουρισμός και οι αθλητικές διοργανώσεις.
Η χρονιά κινείται θετικά. Πρώτα απ’ όλα, ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που ευνοεί την κατανάλωση μπύρας, ενώ σημαντική είναι η ώθηση της κατανάλωσης από τον Τουρισμό. Στο εννεάμηνο του 2024 η αγορά κινείται με ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει διψήφια ποσοστά. Ωστόσο, είναι επισφαλές να κάνουμε προβλέψεις για την τελική ανάπτυξη του κλάδου, καθώς η περασμένη χρονιά μάς δίδαξε ότι το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να αλλάξει την τάση που έχει διαμορφωθεί
Στρέφοντας την προσοχή στις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, ο κ. Παναγιώτου παρατηρεί συγκρατημένη κατανάλωση: «Η καταναλωτική δύναμη έχει περιοριστεί. Οι καταναλωτές επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα και καταναλώνουν λιγότερο. Παρόλα αυτά, οι αυξημένες τουριστικές ροές συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου».
Μια θετική εξέλιξη είναι η αναμενόμενη ψήφιση του νέου νόμου που θα ρυθμίζει τη μπύρα, αντικαθιστώντας το βασιλικό διάταγμα του 1922. «Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είναι ένα πάγιο αίτημα που ικανοποιείται, έπειτα από επτά χρόνια εποικοδομητικής διαβούλευσης με τις αρμόδιες Αρχές» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.
Παρόλα αυτά, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, με την Ελλάδα να έχει τον πέμπτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ στην ΕΕ-27. Αυτό δεν συνάδει με τη δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, με αποτέλεσμα οι μπύρες να πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερο ΕΦΚ.
Το 2009 υπήρχαν 7-8 μικροζυθοποιίες, ενώ σήμερα προσεγγίζουν τις 80 και αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις
Στο πλαίσιο της δράσης «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2024», ζυθοποιεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, προσφέροντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας, να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη και να συνομιλήσουν με τους ζυθοποιούς.