Νέο ρεκόρ παγκόσμιου χρέους: 312 τρισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο 2024

Νέο ρεκόρ παγκόσμιου χρέους στα 312 τρισ. δολάρια, με το IIF να προειδοποιεί για συνεχιζόμενη αύξηση έως το 2050.
Ραγδαία αύξηση παγκόσμιου χρέους στα 312 τρισ. δολάρια

Το παγκόσμιο χρέος σημείωσε ένα ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τα 312 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία ενός τραπεζικού εμπορικού ομίλου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δανεισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ και οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν επίσης νέα ρεκόρ στο δείκτη χρέους τους.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Institute of International Finance (IIF), το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας έτσι τα 312 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το IIF προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη τάση του κρατικού δανεισμού ενδέχεται να συνεχιστεί, με το παγκόσμιο δημόσιο χρέος να προβλέπεται να αυξηθεί από τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα στα 145 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, και να φτάσει τα 440 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.

Με τον νέο κύκλο χαλάρωσης της Fed που αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό συσσώρευσης παγκόσμιου χρέους, μια σημαντική ανησυχία είναι η προφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων κρατικού χρέους τόσο στις ώριμες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς

IIF

Η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της αύξησης του παγκόσμιου χρέους. Η έκθεση σημειώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της προβλεπόμενης αύξησης του χρέους έως το 2050 οφείλεται στην ανάγκη χρηματοδότησης αυτής της μετάβασης, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις για τις κυβερνήσεις, καθώς ένα αυξανόμενο μερίδιο των εσόδων τους κατευθύνεται πλέον στην αποπληρωμή τόκων.

Εκτός από την Κίνα και τις ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία και η Σουηδία σημείωσαν επίσης αύξηση στο χρέος τους, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία κατάφεραν να το μειώσουν. Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ, που αποτελεί δείκτη για την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 327%-328%, με τον πληθωρισμό να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτών των επιπέδων.

Ενώ στις ανεπτυγμένες αγορές παρατηρείται μείωση στον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 λόγω της μείωσης του δανεισμού των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι αναδυόμενες αγορές βλέπουν τον δείκτη τους να φτάνει σε νέο υψηλό πάνω από 245% της παραγωγής, σημειώνοντας αύξηση άνω των 25 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία COVID-19.