Η τιμή της σοκολάτας στα ύψη: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές

Διπλασιασμός στην τιμή της σοκολάτας: Οι αιτίες και οι προκλήσεις για ζαχαροπλάστες και καταναλωτές
Η τιμή της σοκολάτας αυξάνεται λόγω της κλιματικής κρίσης και της παγκόσμιας ζήτησης.

Η τιμή της σοκολάτας έχει γίνει πηγή προβληματισμού για τους καταναλωτές, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Όπως αναφέρει ο Guardian, αυτή η αύξηση έχει να κάνει με την υπερδιπλασίαση της τιμής του κακάο στις διεθνείς αγορές, λόγω σοβαρών προβλημάτων στην καλλιέργεια κακάο που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ασθένειες των φυτών, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση.

Τα προβλήματα αυτά έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τη δυτική Αφρική, και κυρίως τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή πάνω από του 50% της παγκόσμιας προσφοράς κακάο. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICO) αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την περίοδο 2023/24, εκτιμώντας ένα παγκόσμιο έλλειμμα κακάο της τάξης των 462.000 τόνων, το χαμηλότερο επίπεδο αποθεμάτων σε σχέση με την κατανάλωση εδώ και 45 χρόνια.

Εκτός από την κλιματική κρίση, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για κακάο, η άνοδος του κόστους των λιπασμάτων, η αποψίλωση των δασών και οι παράνομες πρακτικές εξόρυξης συμβάλλουν στην περιορισμένη προσφορά και στις αυξήσεις των τιμών. Παράλληλα, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε λόγω ξηρασίας στη Βραζιλία και καθυστερήσεων της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία.

Δραματική αύξηση στις τιμές της σοκολάτας

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζαχαροπλαστικής επιβεβαιώνουν την αύξηση της τιμής της σοκολάτας, η οποία αγγίζει το 100%. Όσοι είχαν προμηθευτεί αποθέματα νωρίτερα, τώρα βλέπουν τις αποθήκες τους να αδειάζουν.

Εικονίδιο Quotes

Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, αλλά οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Μέχρι τον Νοέμβριο, αναμένουμε η αύξηση να φτάσει το 110-120% σε σχέση με το 2023

Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης

Αντίστοιχα, ο ζαχαροπλάστης Ανδρέας Αλτίνογλου αναφέρει ότι η σοκολάτα είναι το πρώτο προϊόν που επιλέγουν οι πελάτες, αλλά με τις νέες αυξήσεις, θα γίνει απλησίαστη. Ορισμένοι επαγγελματίες εξετάζουν την αλλαγή συνταγών για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όμως οι λύσεις αυτές πιθανώς θα συνοδευτούν από περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να διαχειριστεί τις αυξήσεις τιμών χωρίς να θιγεί η ποιότητα των προϊόντων. Παρά τις προσπάθειες, το μέλλον διαφαίνεται δύσκολο, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, και οι καταναλωτές μπορεί να αναγκαστούν να περιορίσουν τις αγορές τους, ιδιαίτερα σε περίοδο εορτών.