Ρεκόρ προσφύγων στη Γερμανία: Ο υψηλότερος αριθμός από τη δεκαετία του ’50

Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, με 3,48 εκατομμύρια άτομα να ζουν στη χώρα, το υψηλότερο από τη δεκαετία του ’50.
Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ το 2024

Ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία έχει φτάσει σε ύψος-ρεκόρ από τη δεκαετία του ’50, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κεντρικού Μητρώου Αλλοδαπών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από απάντηση του Μητρώου σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς.

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, περίπου 3,48 εκατομμύρια πρόσφυγες ζούσαν στη Γερμανία, καταγράφοντας αύξηση κατά 60.000 άτομα σε σύγκριση με το τέλος του 2023. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων στη χώρα από τη δεκαετία του ’50.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στα 3,48 εκατομμύρια περιλαμβάνονται όλοι όσοι ζητούν προστασία στη Γερμανία για ανθρωπιστικούς λόγους, ανεξαρτήτως του καθεστώτος παραμονής τους, όπως αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άτομα σε καθεστώς ανοχής, δηλαδή όσοι δεν απελαύνονται λόγω της κατάστασης στις χώρες τους.

Από αυτούς, περίπου 1,18 εκατομμύρια προέρχονται από την Ουκρανία, ενώ σημαντικός αριθμός προσφύγων προέρχεται επίσης από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, το Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 είχαν καταγραφεί 226.882 άτομα που έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 15.760 σε σχέση με πέρυσι. Το 80% αυτών των ατόμων βρίσκονται σε καθεστώς ανοχής και δεν απελαύνονται.

Η συζήτηση για την μετανάστευση συνεχίζει να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο στη Γερμανία. Στην έκθεση για τους νέους που παρουσίασε η υπουργός Οικογένειας, Λίζα Πάους, αναφέρθηκε ότι δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται ο όρος “μεταναστευτικό υπόβαθρο” για άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες, προκειμένου να αποφεύγεται η διάκριση από τους “βιολογικώς” Γερμανούς. Σύμφωνα με την έκθεση, το 41% των παιδιών κάτω των έξι ετών στη Γερμανία συνδέονται με διαφορετική εθνική-πολιτισμική καταγωγή, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 28,7% του πληθυσμού το 2022.

Η καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης, Σουζάνε Σρέτερ, εξέφρασε την αντίθεσή της προς τις προτάσεις της έκθεσης, υπογραμμίζοντας ότι ο όρος “μεταναστευτικό υπόβαθρο” εισήχθη από την Αριστερά με σκοπό την αποφυγή στερεοτύπων στους δημόσιους λόγους. Υποστήριξε ότι ο όρος αυτός είναι σημαντικός και ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί.