Εργασιακό άγχος και δεξιότητες: Πώς η Gen Z ενσωματώνεται στην αγορά εργασίας

Το 61% των εργοδοτών στην Ελλάδα πιστεύει ότι η γενιά Z βιώνει καθημερινό άγχος. Δείτε πώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτές.
Η γενιά Z στην ελληνική αγορά εργασίας: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Η έρευνα Προοπτικών Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2024 αποκαλύπτει κρίσιμα στοιχεία για το πως αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα την ενσωμάτωση της γενιάς Z στο εργασιακό περιβάλλον. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα είναι το αυξημένο άγχος που βιώνουν οι νέοι ηλικίας 18-27 ετών, με το 61% των Ελλήνων εργοδοτών να πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς αυτής αισθάνονται άγχος καθημερινά, ποσοστό που είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 58% που καταγράφεται παγκοσμίως.

Άγχος και εργασιακή υποστήριξη

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το άγχος των νέων εργαζομένων επηρεάζεται άμεσα από το μέγεθος και τη φύση των οργανισμών. Στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους, το 66% των εργοδοτών αναγνωρίζουν την ύπαρξη έντονου άγχους, ενώ σε επιχειρήσεις με 1.000-4.999 εργαζόμενους, μόνο το 30% των εργοδοτών θεωρούν ότι οι νέοι δεν αντιμετωπίζουν καθόλου άγχος.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών, το 42% των εργοδοτών θεωρούν ότι το προσωπικό της γενιάς Z δεν αντιμετωπίζει άγχος, σε αντίθεση με τον κλάδο της Επικοινωνίας, όπου το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 76%, καταδεικνύοντας ένα έντονα αγχωτικό περιβάλλον εργασίας.

Τεχνολογία και δεξιότητες

Όσον αφορά την υποστήριξη των εργαζομένων της γενιάς Z, το 62% των εργοδοτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι νέοι έχουν την κατάλληλη υποστήριξη για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αν και αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 76% που καταγράφεται παγκοσμίως. Ωστόσο, το 73% των Ελλήνων εργοδοτών πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς Z διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογική εκπαίδευση και τα εργαλεία για να επιτελούν την εργασία τους αποτελεσματικά.

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στον κλάδο της Πληροφορικής, όπου το 29% των εργοδοτών δεν είναι σίγουροι ότι οι νέοι εργαζόμενοι έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και εμπειρία, σε αντίθεση με τον κλάδο της Υγειονομικής περίθαλψης, όπου το 81% των εργοδοτών θεωρούν ότι οι νέοι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Οι εργοδότες στην Ελλάδα αναγνωρίζουν την ανάγκη για ενίσχυση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης στο εργασιακό περιβάλλον. Οι κύριες στρατηγικές περιλαμβάνουν την εφαρμογή πολιτικών κατά των διακρίσεων, την εκπαίδευση σε θέματα διαφορετικότητας και τη χρήση ανώνυμων συστημάτων αναφοράς περιστατικών. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις προγραμματίζουν προσλήψεις για την αύξηση της ποικιλόμορφης εκπροσώπησης και την προώθηση της συμπεριληπτικής γλώσσας.

Η πλειοψηφία των εργοδοτών (93%) αναγνωρίζει ότι δεν διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο για την επίτευξη των στόχων ESG, ενώ πολλοί προσπαθούν να καλύψουν το χάσμα δεξιοτήτων μέσω εκπαίδευσης και αναβάθμισης των υφιστάμενων ταλέντων.