Πιέσεις από Meta, Spotify και άλλες επιχειρήσεις για αποσαφήνιση των κανονιστικών ρυθμίσεων της ΕΕ για την AI

Μεγάλες επιχειρήσεις καλούν την ΕΕ να αποσαφηνίσει τις ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, εν μέσω ανησυχιών για την καινοτομία.
Μεγάλες εταιρείες ζητούν από την ΕΕ αποσαφήνιση των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη

Περίπου 30 κορυφαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Meta και της Spotify, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσαφηνίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στην επιστολή τους, οι εταιρείες ζητούν «αποφάσεις εναρμονισμένες, με συνοχή, γρήγορες και ξεκάθαρες» όσον αφορά τη ρύθμιση των δεδομένων στο εσωτερικό της ΕΕ, εκφράζοντας ανησυχίες για την αυξανόμενη γραφειοκρατία και τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από τις αποσπασματικές κανονιστικές ρυθμίσεις των ευρωπαϊκών αρχών. Μεταξύ των εταιρειών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι η Meta, οι γαλλικοί διαφημιστικοί όμιλοι Publicis και Criteo, η σουηδική πλατφόρμα streaming Spotify και ο γαλλοϊταλικός όμιλος EssilorLuxottica.

Η Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική και λιγότερο καινοτόμος απ’ ό,τι άλλες περιφέρειες και διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο να χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης λόγω ασυνάρτητων αποφάσεων σε ό,τι αφορά την κανονιστική ρύθμιση του τομέα

Οι εταιρείες τονίζουν ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών αρχών έχουν δημιουργήσει μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τον τύπο των δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, απειλεί να περιορίσει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.

Η επιστολή των επιχειρήσεων συνδέεται με την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, η οποία παρουσιάστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η έκθεση προειδοποιεί για την πιθανότητα οικονομικής αποσύνδεσης της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης της καινοτομίας, ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις καλούν σε μια «ριζική αλλαγή» για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ υπενθυμίζουν ότι η νέα νομοθεσία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου, επιδιώκει να ισορροπήσει μεταξύ της προώθησης της καινοτομίας και της προστασίας της κοινωνίας από πιθανούς κινδύνους.

Η νέα νομοθεσία, αν και δεν θα εφαρμοστεί πλήρως πριν το 2026, προβλέπει ότι ορισμένες διατάξεις θα γίνουν υποχρεωτικές από το επόμενο έτος, κάτι που αυξάνει την ανάγκη για άμεση αποσαφήνιση των κανονιστικών ρυθμίσεων.