Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε μια αναπάντεχη κίνηση, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κατεβάζοντάς τα στο εύρος 4,75-5%. Η απόφαση αυτή ήρθε σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μια πιο συγκρατημένη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Η μείωση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη παρέμβαση της Fed μετά την πανδημία και εντάσσει τις ΗΠΑ σε ένα νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, παρόμοιο με εκείνον που ακολουθούν ήδη πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Στην ανακοίνωση της, η Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει σταθερά το 2,1% για το 2025, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψή της για την ανεργία, η οποία αναμένεται να φτάσει το 4,4% φέτος, από 4,2%.
Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, καθώς η Μισέλ Μπόουμαν, Ρεπουμπλικανή διορισμένη από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ψήφισε κατά, υποστηρίζοντας ότι η μείωση έπρεπε να περιοριστεί σε 25 μονάδες βάσης. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Fed, με ψήφους 11 υπέρ και 1 κατά, στήριξε την τρέχουσα μείωση.
Οι αναλυτές αναμένουν πως η Fed θα συνεχίσει την πολιτική της με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, προβλέποντας μια ακόμη μείωση κατά μισή μονάδα βάσης πριν το τέλος του 2024 και άλλες δύο μέχρι το 2026, με τελικό στόχο να διαμορφωθεί το εύρος επιτοκίων μεταξύ 2,75% και 3,00%.
Η Fed διευκρίνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία των μισθών, διατηρώντας τη δυνατότητα για περαιτέρω παρεμβάσεις εάν το κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού.
Θετική η αρνητική αυτή η εξέλιξη;
Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μπορεί να θεωρηθεί θετική για την οικονομία βραχυπρόθεσμα, καθώς μειώνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και την κατανάλωση, συμβάλλοντας στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε μια περίοδο όπου οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται. Επίσης, οι εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο κεφάλαιο, ενώ τα νοικοκυριά θα μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένα επιτόκια σε δάνεια και υποθήκες.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητική από όσους ανησυχούν για την οικονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα. Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ρευστότητα και αυξημένο δανεισμό, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας φουσκών σε αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές και τα ακίνητα. Επιπλέον, εάν η Fed υποχρεωθεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια μελλοντικά λόγω απροσδόκητων πληθωριστικών πιέσεων, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ στις αγορές και στην οικονομία συνολικά.