Η Dimand προχωρά με το νέο πράσινο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Η Dimand ολοκληρώνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά το 2026, ενισχύοντας τη στρατηγική της για βιώσιμα βιοκλιματικά κτίρια.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά από τη Dimand με πιστοποίηση LEED

Η εταιρεία Dimand ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι του 2026 θα ολοκληρωθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νικόλαος Ιωάννης Δήμτσας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2024. Το έργο αυτό, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, πληροί τα πιο υψηλά στάνταρ βιωσιμότητας και αειφορίας, ενώ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Dimand για την ανάπτυξη βιοκλιματικών κτιρίων με πιστοποίηση LEED στη βαθμίδα Gold.

Τι είναι η πιστοποίηση Leed Gold;


Η Πιστοποίηση LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πιστοποίησης που απονέμει το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης βιώσιμων κτιρίων LEED. Η πιστοποίηση αυτή δίνεται σε κτίρια που πληρούν αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, τα οποία περιλαμβάνουν την ενεργειακή απόδοση, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, τη διαχείριση υδάτων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ένα κτίριο που επιτυγχάνει το επίπεδο LEED Gold είναι ιδιαίτερα αποδοτικό ενεργειακά και έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και χρηστών του.

Ο κ. Δήμτσας τόνισε τη σημασία της κατασκευής πράσινων κτιρίων, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη βιοκλιματικών υποδομών αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο για τους επενδυτές και χρήστες ακινήτων, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση).

Σήμερα, οι επενδυτές δεν ασχολούνται καν με μη βιοκλιματικά ακίνητα

Νικόλαος Ιωάννης Δήμτσας

Στρατηγική βιωσιμότητας και κοινωνικής επίδρασης

Η Dimand, από το 2009, έχει στραφεί σταθερά προς τα βιοκλιματικά κτίρια, τα οποία εκτός από την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, έχουν και σημαντική θετική κοινωνική επίδραση στην περιοχή που αναπτύσσονται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, μέρος του οποίου θα παραδοθεί ως δωρεά στον Δήμο Πειραιά για τη δημιουργία πάρκου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τη μικροοικονομία της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε ότι η Dimand δεν είναι η μόνη που επενδύει σε τέτοιου είδους έργα, καθώς υπάρχουν και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των έργων αστικής ανάπλασης. «Η ουσία της αστικής ανάπλασης είναι να δίνεται ξανά ζωή σε περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί και υποβαθμιστεί», κατέληξε.

Σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης παίζει το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), οι οποίοι έχουν σκοπό να συνεχίσουν να συνεπενδύουν σε τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα.