Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να λάβει μια σημαντική απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα. Συγκεκριμένα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 36,3% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, σε μια κίνηση που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη εμπορική υπόθεση της τελευταίας δεκαετίας. Παρά την κρισιμότητα της απόφασης, οι απόψεις εντός της ΕΕ παραμένουν διχασμένες, με χώρες και αυτοκινητοβιομηχανίες να κρατούν διαφορετικές θέσεις.
Οι διαφωνίες εντός της ΕΕ
Η Γερμανία, η οποία διατηρεί ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα με την Κίνα, αντιτίθεται στην επιβολή δασμών, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψουν τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν σημαντική παρουσία στην κινεζική αγορά. Ενδεικτικά, η γερμανική ένωση εμπορίου αυτοκινήτων υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές γερμανικών οχημάτων προς την Κίνα, θέτοντας σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.
Αντιθέτως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες έχουν περιορισμένη παρουσία στην κινεζική αγορά, τάσσονται υπέρ των δασμών, βλέποντας την κίνηση αυτή ως τρόπο προστασίας της ευρωπαϊκής παραγωγής από τον φθηνότερο ανταγωνισμό της Κίνας.
Η κινεζική στρατηγική και η απειλή για την Ευρώπη
Η Κίνα έχει καθιερωθεί ως σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, με σημαντικό κομμάτι της ανταγωνιστικότητάς της να βασίζεται σε κρατικές επιδοτήσεις και στρατηγικές επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Σύμφωνα με τον William Reinsch, ανώτερο σύμβουλο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, η κινεζική οικονομία λειτουργεί με τρόπο που ευνοεί τη δημιουργία υπερπαραγωγής, η οποία στη συνέχεια διοχετεύεται στις διεθνείς αγορές, ασκώντας πιέσεις στις ξένες βιομηχανίες.
Έχουμε να κάνουμε με μια οικονομία στην Κίνα όπου τα πιστωτικά χρήματα κατανέμονται από το κράτος και όχι από την αγορά και το κράτος επιλέγει τομείς που θέλει να προωθήσει
Η υπερπαραγωγή αυτή δημιουργεί πλεονεκτήματα για την Κίνα, αλλά και κινδύνους για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Ο Felipe Muñoz, ανώτερος αναλυτής της JATO Dynamics, σημειώνει ότι ένα κινεζικό όχημα μπορεί να παραχθεί για μόλις 5.500 δολάρια, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας
Το χαμηλό κόστος παραγωγής των κινεζικών οχημάτων δεν αποδίδεται μόνο στις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και στις οικονομίες κλίμακας, το χαμηλό κόστος εργασίας και την πλήρως εξασφαλισμένη αλυσίδα εφοδιασμού για μπαταρίες. Η Κίνα, όντας ηγέτης στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρώτες ύλες και παραγωγικές υποδομές, δίνοντάς της ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.
Αυτό το πλεονέκτημα κόστους εγείρει ανησυχίες εντός της ΕΕ, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και να ενισχύσει την παρουσία των κινεζικών οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, εάν δεν ληφθούν προστατευτικά μέτρα, όπως οι δασμοί.