Moody’s: Αναβάθμιση προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, αλλά δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο

Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση στη βαθμίδα Ba1.
Moody's

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, ωστόσο διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Ba1, μία θέση κάτω από την επενδυτική. Η αναβάθμιση των προοπτικών υποδεικνύει αυξημένες πιθανότητες μόνιμης βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, μειώνοντας τους κινδύνους για το κράτος, ενώ οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική επίδοση ενδέχεται να υπερβούν τις εκτιμήσεις του οίκου.

Παρόμοιο άρθρο: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την DBRS

Βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα

Η Moody’s επισημαίνει πως η αναβάθμιση βασίζεται στη σημαντική βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, με τους δείκτες κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης CET-1 για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε στο 15,5%, κοντά στο 16% της ΕΕ. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν ισχυρή κερδοφορία και την καλύτερη αναλογία κόστους-εσόδων στην Ευρώπη.

Ωστόσο η εταιρεία εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, θα συμβάλει καθοριστικά στη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Η επέκταση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS) κατά 1 δισ. ευρώ και η πώληση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν επιπλέον θετικά στοιχεία. Τα μέτρα αυτά μειώνουν τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους και προάγουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Δημοσιονομικές επιδόσεις και μείωση του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, με τις μεταρρυθμίσεις να βελτιώνουν τη βάση εσόδων, κυρίως μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Το πρωτογενές πλεονάσμα αναμένεται να αγγίξει το 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2026, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Η Moody’s θεωρεί ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έχουν ενισχύσει τα έσοδα του κράτους.

Παρόμοιο άρθρο: Πρωτογενές πλεόνασμα 2024: Πάνω από τον στόχο, στο 2,5% του ΑΕΠ

Μεσοπρόθεσμες προκλήσεις και ανάπτυξη

Παρά τις θετικές προοπτικές, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η οικονομία βασίζεται έντονα στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες, ενώ η ανάπτυξη του τεχνολογικά προηγμένου μεταποιητικού τομέα θα χρειαστεί χρόνο. Επίσης, τα δημογραφικά προβλήματα και τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν δυνητικούς περιορισμούς για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, η πρόσβαση της Ελλάδας σε σημαντικά κεφάλαια μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς και η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική δυναμική της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Προοπτικές αναβάθμισης και υποβάθμισης

Η Moody’s αναφέρει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν συνεχιστούν οι βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα και εάν οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής απόδοσης ξεπεράσουν τις τρέχουσες προσδοκίες. Αντίθετα, πιθανή επιδείνωση της οικονομικής ή δημοσιονομικής πολιτικής, ή μία απότομη αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για υποβάθμιση της αξιολόγησης.